UNIVERSITATEA MOLISE

CLIENT

SVEI S.p.A.

VALOAREA APROXIMATIVE LUCRĂRII

10,600,000

Anul de construcție

1999 - 2002

CAMINUL DE STUDENTI 

Edificiul Caminului de studenti si Birourilor realizat cu scopul de a gazdui studentii si de a dedica un spatiu mai mare Administratiei Universitatii, reprezinta un pas ulterior pentru completarea definitiva a Proiectului general al sediului Universitatii Molise in Localitatea Vazzieri din Comuna Campobasso. Constructia in discutie are o forma dreptunghiulara cu laturi de 53 x 19 m este formata din trei niveluri supraterane, si un spatiu tehnic localizat la mansarda, in apropierea spatiilor dedicate comunicatiilor pe verticala, cu un acoperis in doua ape. Constructia se desfasoara pe axa principla longitudinala Nord- Sud, paralel cu drumul comunal existent, care o delimiteaza in Est, in Nord este Biblioteca, in vest este delimitata de un versant care da in Via Alessandro Manzoni. Intreaga structura este realizata din b.a. Fundatiile sunt de tip indirect. O importanta mare in studiul geotehnic este data peretilor de sprijin pentru protectia taluzurilor care predomina in zona destinata constructiei.

 

CENTRUL SPORTIV

Centrul Sportiv reprezinta un pas ulterior al Proiectului General al sediului Universitatii din Molise din Localitatea Vazzieri (CB). Complexul se creeaza in urma racordarii dintre biblioteca, birourile de gestiune si zona urbana adiacenta, ocupata de parcarea in curs de finalizare. Cladirea este costituita, in principal, din doua spatii: primul, cu acoperis cu bolta si planimetrie rectangulara, este destinat campului sportiv si gradenelor; cel de-al doilea, si acesta cu planimetrie regulara, unit de primul, gazduieste doua sali de sport, vestiarele si grupurile sanitare pentru atleti.Aferent bibliotecii sunt prevazute, pe langa atriumul de la intrarea atletilor, depozitarea echipamentelor, zona de control, zona de prim ajutor, serviciile adiacente acestora si localurile tehnice. Singurele unitati de tratare a aerului sunt dispuse deasupra salilor de sport, in acoperis. Complexul, asadar, este alcatuit din doua parti distincte, cu functionare autonoma, dar unite structural: - Corp A - destinat activitatilor sportive si echipamentelor si serviciilor pentru atleti; - Corp B - destinat publicului, cu serviciile aferente; - Corp scari - pentru legatura cladire-parcare. Proiectul prevede utilizarea betonului armat, otelului si elementelor din lemn laminar. Data fiind capacitatea scazuta a terenurilor pe care este prevazuta realizarea lucrarii, fundatiile sunt toate de tip indirect cu piloti, avand diametrul mai mare de 600 mm si profunzimea cuprinsa intre 15 si 20 m.

 

BIBLIOTECA

Constructia are destinatie de birouri administrative in vederea gestionarii patrimoniului de carti si reprezinta una dintre ultimele parti pentru completarea Proiectului General al Universitatii Molise in Localitatea Vazzieri (CB). Prezentul proiect, in afara de a prevedea realizarea cladirii in discutie, are ca scop si construirea unei centrale termice si a unei paserele pietonale. Planul constructiei este sub forma de “L”, cu dimensiuni maxime de 71m pe lungime si 43m pe latime axei trasversale. Constructia realizata pe trei niveluri supraterane, in plus mansarda, se articuleaza in doua volume, intre care primul este dispus pe directoarea longitudinala a cladirii cu un acoperis in doua ape, iar al doilea, si acesta cu acoperis in doua ape, este patrat in plan. Structura portanta este realizata din elemente din otel si b.a. Fundatiile, de tip indirect, sunt reprezentate din piloti cu diametrul de 800/1000 si care ating adancimi de circa 20m. Centrala termica are o structura formata dintr-un nivel suprateran, localizat la Nordul cladirii destinate Birourilor si este separata de un rost de 5 cm; aceasta are o forma de trapez cu laturi de 18.50 si 12.50 m si o inaltime de 3.70m de la baza fundatiei. Structura de rezistenta este din pereti din b.a. dispusi d perimetral, pe care este pozat un planseu cu panouri precomprimate.

 

SALA DE CONFERINTE

Realizarea Aula Magna reprezinta parte din Proiectul General al sediului Universitatii del Molise, in Localitatea Vazzieri (CB). Cladirea ce face  obiectul interventiei se desfasoara  pe directia Vest – Est, la Vest se invecineaza cu un drum comunal care o desparte de Biblioteca; la Nord se invecineaza cu Villa Spettrini; la Est cu cladirea Stiintelor si la Sud cu zona de serviciu, accesul se realizeaza din Viale Alessandro Manzoni. La proiectarea edificiului se asocieaza realizarea unei zone pietonale de-a lungul unei rampe care, traversand strada, leaga spatiile comune si cele ale Facultatii se Stiinte cu cele ale Birourilor Administrative. Cladirea Aula Magna este formata din patru niveluri supraterane si un spatiu destinat instalatiilor, cuprins intre ultima placa si planseu. Linia de coama a acoperisului Aula Magna urmareste axa longitudinala a constructiei si se racordeaza cu liniile de streasina si de varf ale acoperisului edificiului Stiintelor, realizand astfel un acoperis in doua ape, sustinut de peretii perimetrali ai Aulei. Planul constructiei are o forma neregulata, inscris intr-un trapez, cu bazele de 29m si 50 m. Inaltimea este de circa 32 m. Lucrarea, realizata aproape in totalitate in b.a., fundata pe piloti cu diametrul de minim 600mm, la o adancime cuprinsa intre 15 si 20 m. Aula este formata dintr-un singur spatiu in trepte de forma triunghiulara, al carui varf delimiteaza o structura inelara din b.a. si in al carui corespondent pe inaltime converg grinzile din b.a. de la placa acoperisului. Zona destinata serviciilor si comunicatiilor verticaleeste amplasata pe partile laterale ale aulei, avand un rol de filtru atat cu cladirea existenta cat si cu spatiile exterioare, si este delimitata in partea superioara de o terasa vizitabila. Cladirea prezinta la partea de Nord si Vest doua fronturi subterane cu o inaltime de 7.00 m care scad spre Est la 3.50 m, in punctul de contact cu structura existenta a cladirii Stiintelor.

 

FACULTATEA DE AGRICOLTURA

Facultatea de Agricultura, parte a Proiectului General al sediului Universitatii din Molise in Localitatea Vazzieri (CB), reprezinta unul dintre primii pasi pentru realizarea complexului universitar. Zona destinata constructiei este de fapt un versant cu o directoare care se extinde in directia Nord – Est, cu o diferenta de nivel in directia transversala de circa 10.00 m; zona este delimitata la Vest de strada de acces care o separa de Liceul Classico, la Nord- Est de strada comunala, la Sud de o zona verde destinata unei parcari pentru facultate. Facultatea este formata din trei edificii plasate in jurul unui nucleu unde sunt amplasate caile de comunicatie verticala: din intregul complex, au fost deja realizate cladirile Atriu si Laboratoarele. A treia cladire, obiect al interventiei, se desfasoara, ca si primele deja realizate, pe cinci niveluri supraterane la care se adauga mansarda. Constructia are o forma dreptunghiulara, cu laturi de 64x28 m, are un acoperis in doua ape care acopera in totalitate perimetrul extern al constructiei. Structura este realizata in totalitate din b.a., fundata pe piloti cu diametru intre 600 -1000 mm cu o lungime aproximativa de 15 m.