AUTOSTRADA ORASTIE – SIBIU – LOT 4

CLIENT

Astaldi S.p.A. - Euroconstruct S.A.

VALOAREA APROXIMATIVE LUCRĂRII

110,000,000

Anul de construcție

2013

Autostrada Nadlac – Sibiu reprezinta o artera stradala moderna, importanta atat pentru planul de transporturi national, atat din punct de vedere economico- financiar cat si al desfasurarii de forte. Proiectul prevede traversarea unei zone naturale fermecatoare chiar daca, cu scopul de a reduce pe cat posibil impactul ambiental si de a garanta securitatea circulatiei, antreprenorul si proiectantii au fost nevoiti sa opteze pentru solutiii tehnice complexe si de o calitate ridicata.

Autostrada este impartita in patru loturi: 1, Orastie – Sebes; 2; Sebes – Miercurea Sibiu­lui; 3, Miercurea Sibiului – Saliste si Lotul 4, Saliste – Sibiu. Din aceste patru, Ital­rom Inginerie Internationala a fost solicitata de grupul Astaldi S.p.A. – Euroconstruct trading S.r.l. – Astalrom S.r.l. pentru proiectarea lotului 4. Traseul pentru acest lot prevede realizarea a 16,235 Km de autostrada, intre nodul Saliste, (Km 65+965), si centura Sibiu, (Km 82+200).

Traseul autostrazii se caracterizeaza prin prezenta podurilor si viaductelor de tipologii diferite, de o galerie artificiala si de numeroase pasaje in zone cu risc geologic; pentru acestea din urma, o mare importanta este acordata km. 74 pentru care este prevazuta o interventie masiva pentru blocarea anumitor fenomene de alunecare de teren superficiale, insa care in timp ar putea capata o importanta deosebita.

Din numeroasele poduri prezente in traseul in obiect, un interes mare il reprezinta cele doua viaducte de autostrada de la km 71 si km 73. Primul masoara 680 m si se desfasoara pe un numar total de 12 deschideri de 60m, si cele marginale de 40m. Al doilea viaduct are o lungime totala de 245 m si se desfasoara pe un numar total de 5 deschideri  a cate 60 m fiecare (35m cele maluri). Ambele viaducte prevad un tablier cu sectiune mixta otel-beton cu casete si antretoaze metalice, si placa de monolitizare din beton armat in directie longitudinala. Aspectele deosebite ale acestei tipologii aparent standard sunt date de absenta totala a rosturilor pe toata lungimea podului si greutatea proprie redusa a partii metalice, obtinuta prin exploatarea efectului formei casetelor, si nu a rezistentei sectionale. Ambele viaducte sunt izolate din punct de vedere seismic cu dispozitive cu pendul invers. Pilele de inaltimi variabile, cuprinse intre 6 si 24 metri, au fost proiectate cu sectiune casetata in elevatie si capiteluri masive. Fundatiile sunt realizate cu radiere pe piloti de diametru nominal de 1200 mm si lungime variabila care nu depaseste 30 metri. Culeele sunt de tip inecate, si acestea  fundate pe piloti.

Ambele viaducte sunt realizate in perechi de tabliere, cate unul pe sensul de mers. Podurile sunt toate realizate cu grinzi precomprimate si se diferentiaza intre ele doar prin geometria si functionalitatea lor. O prima tipologie este reprezentata de pasajele superioare, toate realizate printr-un sistem de grinda continua pe trei deschideri (30 metri cea centrala si 12 metri cele marginale), care reazema intermediar pe pile situate pe partile laterale ale carosabilului autostrazii si reazeme de capat pe culeele inecate. Latimile tablierelor variaza in functie de importanta drumului (11 metri pentru drumurile comunale si 12 metri pentru drumurile judetene). O alta tipologie a fost utilizata pentru trecerile peste calea ferata in vecinatatea acceselor pe autostrada. In acest caz s-a optat pentru solutii de sistem de grinzi continui pe deschideri unice de 12 metri. Si in aceasta situatie lungimile tablierelor variaza in functie de tipologia de strada traversata.

Structura este realizata printr-un sistem de grinzi precomprimate juxtapuse si cu o placa de monolitizare si solidarizare ulterioara cu culeele masive in b.a. Podurile de pe autostrada, realizate la traversarea unor cursuri de apa de o importanta modesta, prevad o solutie de tablier cu deschidere unica cu lungimi de 21 metri rezemate pe culee masive. Tablierele realizate in pereche, cate unul independente pe sens, sunt sisteme de grinzi prefabricate monolitizate si solidarizate transversal si la partea superioara. Pentru toate tipologiile, fundatiile prevazute sunt de tip indirect din piloti cu diamentru nominal de 1080  si lungimi de 20 -25 metri.

De o importanta deosebita este traseul de la km. 71, pentru care morfologia terenurilor identificate in raport cu geometria traseului a sugerat realizarea unei galerii artificiale dubla, de autostrada. O astfel de lucrare are o lungime totala de 340 m si se extinde de la Km 71+869 la Km 72+209m. Din punct de vedere al tehnologiei, galeria este realizata prin executarea unei sectiuni structurale compusa din elemente verticale, cu diafragme in b.a. monolit (cu lungime de circa 20m) si placi din b.a. pentru acoperis si fundatie. Sectiunea structurala este realizata prin tehnica top-down cu scopul de a optimiza comportamentul static al acesteia in timpul fazelor de executie, pe langa beneficiile datorate minimizarii efectelor fazelor de excavare. Pentru astfel de lucrari, o atentie deosebita a fost acordata analizei regimului hidrologic in imprejurimile galeriei si la dimensionarea lucrarilor de colectare si evacuare ape de pe platforma si eventuale ape din drenajele din spatele diafragmelor laterale.