S.S. 340 “LA REGINA” – LUCRĂRI DE MODERNIZARE DE LA CIMA DI PORLEZZA LA GRANIȚA STATULUI 2 LOT

CLIENT

I.C.G. 2 S.p.A.

VALOAREA APROXIMATIVE LUCRĂRII

17,740,000

Anul de construcție

2010

Interventia reda detaliile de executie  prevazute pentru completarea lotului nr. 2 de la Cressogno la Albogasio, de la km.48+420 la km. 51+315, al S.S. 340 "Regina" prevazut in  lucrarile de reabilitare de la Cima di Porlezza, km 46+200, la granita de stat km 52+300.  In mod special, lucarile de reabilitare au drept scop deschiderea traficului pe o varianta in galerie pentru actuala sosea din lungul lacului, SS340, intre comunele Cressogno si Oria; lotul intra intr-un proces deschis de ceva timp de catre ANAS S.p.A. pentru consolidarea  SS340 dintre km.46+200, in zona Comunei Cima di Porlezza, si km.52+300, in zona granitei de stat cu Elvetia. Actuala SS340 se caracterizeaza prin conditii geometrice si de traseu deosebit de defavorabile, cu ingustari ale partii carosabile si importante restrictii geometrice; aceste conditii reprezinta, asa cum se poate intui, cauza a mari intarzieri, iar in conditii de trafic intens, reprezinta adevarate riscuri pentru circulatie. Deschiderea variantei in galerie are drept scop reducerea traficului viabilitatii de-a lungul malului nord al lacului Lugano, si de a evita ca utilizatorii directi ai Granitei de Stat sa traverseze zonele locuite din Comunele San Mamette si Albogasio. In afara de reducerea volumului de trafic al drumului existent si la interiorul asezarilor urbane, varianta in galerie va asigura o crestere a confortului si securitatii utilizarii drumului: atat datorita unei sectiuni tip a gabaritului drumului, cu parte carosabila cu sens dublu, cate o banda pe sens, de dimensiuni mult mai mari fata de drumul actual SS340, cat si datorita prezentei, de-a lungul traseului proiectat, a alveolelor de stationare, dotate cu nise S.O.S.; mai multe cerinte de securitate sunt indeplinite si in ceea ce priveste dispozitiile de proiectare anterioare, datorita caracteristicilor tehnice ale aparatelor de ventilatie. Conform celor spuse, lucrarile prevazute pentru lot duc la completarea tuturor lucrarilor civile deja realizate la loturile anterioare, la realizarea instalatiilor si semnalizarilor verticale si orizontale, conform celor specificate in continuare.

 

Galeria principala

Galeria principala, prevazuta intre km. 0+185.19 si 3+456.64, pe o lungime totala de 3271.45 m, este realizata din punct de vedere structural, cu exceptia tronsonului "Camerone di svincolo". In speta, este realizata deja captuseala definitiva, inclusiv largiri in zonele alveolelor de stationare, si constituita sub forma de arc rasturnat, respectiv pereti si calota. Trebuie sa se realizeze trotuarele, canalele si caminele pentru instalatiile de linie de sub acestea, si pachetul asfaltic.

 

Intrare Cressogno

Interceptarea actualului drum SS340 se realizeaza prin drumul realizat in vecinatatea zonei comunale Cressogno; drumul are sens dublu, atat la intrare si la iesire din galerie cat si la traversarea acesteia. In acest scop, in sensul de mers Cressogno - Oria s-a dovedit necesara realizarea unei rampe de trecere in galeria artificiala de intrare intre km. 0+185.19 si 0+218.60, denumita "Salto di montone".

 

Camerone di svincolo

Camerone di svincolo, asa cum am prezentat anterior, este in fapt  de o largire substantiala a sectiunii tip a galeriei, dispusa pentru a efectua dublarea acesteia, momentan realizata partial si care face obiectul unor lucrari ulterioare. Largirea a fost realizata in curba, intre kilometrii proiectului  0+709.180 si 0+824.93.

 

Centrale de ventilatie CV1 si CV2

Transformarea instalatiei de ventilatie din pozitie longitudinala, asa cum era pevazuta initial, in semitrasversala, conform dispozitiilor in materie de securitate in galerie in vigoare, a determinat realizarea a doua centrale de ventilatie destinate localizarii grupurilor de aspirare, filtrelor si amortizoarelor de zgomot aferente legate cu mediul extern prin put de ventiltie si cosuri subverticale.

 

Cosuri de ventilatie centrale CV2

Legatura canalului de ventilatie cu exteriorul se face prin realizarea cosului de ventilatie, cu o inaltime de 138.70 m. Iesirea cosului in suprafata se realizeaza intr-o zona plana inclusa intre bariera de protectie impotriva caderilor de piatra existenta si baza versantului in amontele drumului "spre castel"; cosul cu diametrul net intern de 3.50 m va fi realizat prin tehnica de excavare "raise boring". Canal de ventilatie Ajustarea sistemului de ventilatie din longitudinal in semitrasversal prevede necesitatea de a realiza, intre km. 0+486.70 si 3+204.42, un canal de ventilatie in calota, constituit prin realizarea unui tavan fals etans si instalarea gurilor de aspirare la interaxe longitudinale de circa 90.00 m.

 

Cai de evacuare in caz de urgenta

La km. 1+738.57 la traseului Proiectului Tehnic al interventiilor prevede evacuarea de legatura dintre galeria principala si drumul actual SS340 Regina. Traseul proiectat al evacuarii are o desfasurare longitudinala de 210.000 m, cu iesire la drumul national perpendicular pe axa acestuia, prin fatada terasata cu pereti din piatra.

 

Instalatie electrica

Furnizarea de energie electrica pentru utilizatorii galeriei se va realiza printr-un sistem de patru statii elctrice de transformatoare MT/bt cu o putere totala instalata de circa 3000kVA. Cele patru cabine vor fi inchise intre ele printr-un inel, latura MT, si legate la doua sisteme diferite de racordare la reteaua ENEL petru a reduce la minim probabilitatea unui disfunctii electrice.

 

Instalatia de ventilatie

Instalatia face parte din dotarile necesare pentru a oferi utilizatorilor galeriei o siguranta maxima, furnizand concomitent confortul maxim posibil din punct de vedere al recircularii aerului si al vizibilitatii. De fapt, instalatia in discutie va asigura controlul poluarii cauzata de autovehicule, in caz de trafic normal sau aglomerat, prin monitorizarea emisiilor in galerie indiferent de conditii, inclusiv cele de trafic blocat din cauza accidentelor. Instalatia prevazuta este de tip semitransversal: deoarece tunelul are o lungime de peste 3000m si va fi parcurs de trafic in doua directii. Sistemul de ventilatie, format din mai multe aparate, va fi gestionat de o unitate de control care va putea decide, in functie de evenimente, daca sa permita functionarea totalitatii componentelor sau doar a unei parti din acestea, atat in regim normal cat si de urgenta.

 

Instalatie antiincendiu

Instalatia hidraulica antiincendiu permite cresterea nivelului de securitate a tunelurilor care prezinta o lungime si un flux auto care necesita reducerea nivelului de risc. Instalatia prevede prezenta unei centrale antiincendiu in care se introduce bazinul de colectare a apei, care constitue rezerva de apa pentru jumatate din instalatie. Noua centrala este localizata in vecinatatea intrarii dinspre San Mamete (CA1) iar cea existenta in vecinatatea intrarii dinspre granita statului.